Mikä on Sinun työminäsi tarina?
Haluaisitko tulla tietoisemmaksi siitä, millaiset tarinat vaikuttavat Sinun työelämääsi? Itse olen työelämässä huomannut toistuvasti päätyväni samanlaisiin tilanteisiin, olen esimerkiksi pyrkinyt työpaikasta riippumatta olemaan helppo ja vaivaton alainen tai loputtoman kuunteleva esihenkilö. Vähitellen olen oppinut yhdistämään omat työelämän toimintamallini omiin tarinoihini, joita kannan mukanani. Toki olin omia ja sukuni erilaisia vaiheita pohtinut ennenkin ja kuulostellut niiden vaikutuksia omaan elämääni. Uusi oivallus oli kuitenkin se, miten vahvasti nuo tarinat ja mallit vaikuttivat työminääni - aiemmin olin pohtinut malleja lähinnä lähisuhteiden kannalta.
Asiakastyössä tarinat ovat kiinnostaneet minua jo yli kaksikymmentä vuotta. Nuorena opiskelijana olin Göteborgin lähiössä kesätöissä asumisen tukipalvelussa. Siellä meillä oli asiakkaana samasta perheestä eläkeikäinen äiti ja aikuinen tytär, kumpikin omassa asunnossaan. Se herätti kiinnostukseni siihen, miten ilmiöt siirtyvät ylisukupolvisesti eteenpäin. Myöhemmin samantapaisesti toistuvia tilanteita tuli silmille sosiaalityössä. Jossain vaiheessa sosiaalityöntekijänä opin systemaattisesti kysymään lasten vanhemmilta heidän omasta taustastaan ja lapsuudestaan, vastaukset toivat ymmärrystä ja avasivat aivan uusia näkökulmia sen hetken tilanteisiin.
Sote-aloilla, ainakin sosiaalihuollossa, on jo yleistä tunnistaa erilaisia ylisukupolvisesti vaikuttavia mekanismeja asiakkaiden tilanteita pohdittaessa. Kuitenkin myös työntekijät kantavat mukanaan toimintamalleja, tarinoita, käsityksiä ja tunnetaakkoja, jotka vaikuttavat niin asiakastyöhön kuin suhteisiin kollegoihin, esihenkilöihin, alaisiin, tavoitteisiin ja tekemisen tapaan. Organisaatiokulttuureista puhutaan paljon, mutta puhutaanko riittävästi kulttuureista ja tarinoista, joita työntekijät tuovat mukanaan töihin?